M'ho varen contar i ho vaig oblidar. Ho vaig veure i ho vaig entendre. Ho vaig fer i ho vaig aprendre. Confucio, 551-479 a.

dimecres, 12 d’octubre del 2016

MATILDE SALVADOR I SEGARRA

v


Matilde Salvador i Segarra va nàixer a Castelló de la Plana el 23 de març de 1918.

Va ser una compositora i pintora valenciana, a més va ser una de les figures més representatives de la música i la cultura del País Valencia.

Matilde Salvador va nàixer al si d'una familia acomodada i amb inquietuds musicals. Era filla del violinista Josep Salvador i Segarra.
Al sis anys va començar els estudis de piano amb la seua tia Joaquina Segarra, una pianista ben bé coneguda.

Just als diuit anys es va titular al conservatori de València. Després va continuar els estudis musicals d'harmonia, composició i orquestació amb Vicent Asencio, amb qui es casà l'any 1943.
Dintre de la seua producción sinfónica destaquen els ballets "El segoviano esquivo" (1953) i el "Sortilegio de la luna" (1954).

Tambè és autora d'òperes com "La filla del rei Barbut", basada en "Tombatossals" de Josep Pascual Tirado, estrenada a Castelló de la Plana en 1943, així com "Vinatea" que és l'única òpera estrenada per una dona al Gran Teatre Liceu de Barcelona l'any 1974.
1964
També va ser professora al Conservatori Superior de Música de València i va destacar també com a pintora sobre vidre, conreat un estil naif molt personal, i participà en diverses exposicions.

Va rebre un munt de premis i distincions entre el quals destaquen el premi Joaquín Rodrigo en 1967 i 1973, el premi de Música Ciutat de Castelló en 1979.

A més en 1997 va rebre la distinció al mèrit cultural de la Generalitat Valenciana. L'hi van concedir la Medalla d'Or de la Universitat Jaume I de Castelló en 1998 i de la Universitat de València en 2004, i, per últim,en 2009 li van donar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Matilde Salvador va morir el 5 d'octubre de 2007 als 89 anys a València.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari !