M'ho varen contar i ho vaig oblidar. Ho vaig veure i ho vaig entendre. Ho vaig fer i ho vaig aprendre. Confucio, 551-479 a.

dimarts, 10 de febrer del 2015

FESTES DE VIVER

FESTES DE VIVER


     La Festa de Sant Francesc de Paula és sens dubte la festa més carismàtica de Viver , i és celebrada el divendres de la segona setmana de Pasqua , encara que també es repeteix el següent diumenge. 

   El que es sol menjar o fer es ''sopa o arroz del santo'' acte que es realitza des de que els frares Mínims es van anar a la vila en 1526 per mediació del Duc de Calàbria , senyor de Viver , per alimentar als pobres. 
      A l'actualitat són sis parelles que cada any surten elegits a sorteig entre els que realitzen açó , els que reparteixen entre més de mil persones 45 calderes d'aquest plat típic de la població realitzat a base d'arròs , alls tendres , oli d'oliva i bacallà.Aquesta singular tradició ha fet que , en l'actualitat rar és el viverense que durant el divendres i el diumenge no va a degustar aquesta típica " sopa del Sant " de la qual es reparteixen al voltant de 5000 racions durant les jornades de divendres i el diumenge . 
   Després del repartiment, hi ha processó , en la qual participen els festers que organitzen la festa , i un gran nombre de veïns .Diumenge tenen lloc els mateixos actes , però amb moltíssima més gent , a causa que és festiu . Aquests dies es complementen amb una altra sèrie de festejos paral·lels tant lúdics com religiosos, com ara concursos de carrers engalanats , cavalcada , activitats per a nens i jubilats , etc ...

Aquesta festa va ser declarada l'any passat festa d'interès turístic local de la Comunitat Valenciana en què si hi ha alguna cosa que destaca és el repartiment de la tradicional " Sopa de Sant".Els ingredients principals són l'arròs , bacallà , alls tendres , mongetes , safrà , aigua i oli d'oliva verge de Viver . Tot això , realitzat a foc de llenya i en calders molt grans perquè agafe millor sabor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari !