M'ho varen contar i ho vaig oblidar. Ho vaig veure i ho vaig entendre. Ho vaig fer i ho vaig aprendre. Confucio, 551-479 a.

dijous, 7 de gener del 2016

ABANS DEL CINEMA

 Alguna vegada s'heu preguntat quan es va inventar el cine? quin va ser el seu origen?
Us presente una sèrie de joguines òptiques que s'inventaren al llarg del segle XIX. Es poden considerar els origens de la imatge animada.


Taumàtrop

Inventat  a París el 1825. Es tractava d’un disc o rectangle de paper subjectat als dos extrems per uns fils . Les dues cares del disc presentaven dibuixos diferents i complementaris (ex.: una gàbia i un ocell), de tal manera que si a aquest se li imprimia un moviment de rotació ràpid, les imatges es convertien en una de sola.





Fenaquitiscopi

Inventat per J.A. Plateau el 1832. L’aparell consistia en un disc amb ranures sobre les quals s’ordenaven dotze o més imatges de les fases successives d’un moviment. Mitjançant rosques i cargols el disc es fixava a l’extrem d’una vareta i es feia girar davant un mirall. La imatge reflectida pel mirall i observada a través de les ranures prenia un moviment constant.






Inventat per Linnet el 1868 i anomenat originàriament “Flick-book”. Es tractava de diverses targetes en cada una de les quals hi ha reproduïda una fase d’un moviment. Enquadernades aquestes en forma de llibre i passades ràpidament donava la sensació de moviment.
Vist a NOSOLOLIBROS


Zoòtrop

Inventat per W.G. Horner el 1834 i inspirat en el fenaquistoscopi, però amb l’avantatge que la imatge en moviment la podien observar diverses persones al mateix temps. Consistia en un tambor de metall o cartró, amb diverses ranures verticals, que girava horitzontalment al voltant d’un pivot muntat sobre un peu sòlid. El zoòtrop tenia una sèrie de bandes de paper longitudinal igual al perímetre del tambor i la meitat de la seva alçada. Aquestes bandes es col·locaven dins el tambor i s’observaven a través de les ranures mentre aquest girava, donant la sensació de moviment continu de la imatge. Les imatges de les bandes eren dibuixos senzills que reflectien les diverses fases d’un moviment.

Per a fer un taumàtrop 
Per a saber més videofoto/animació



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari !